- 19 Ara 2018
- 3,738
- 581
Birçok insan için ilginç bir konu aslında genel olarak düşünüldüğünde ama F1 pilotlarının direksiyon başına geçip yarışı tamamlamak için neden en iyi fiziğe ve kondisyona sahip olmaları gerektiği bu konu hakkında pek bilgisi olmayanlar için pek mantıklı olmayabilir. Merak etmeyin bu yazıyı okuduktan sonra düşünceleriniz tamamen değişecektir.
Formula 1 araçlarının yere basma gücü nedeniyle pilotlar virajlarda yaklaşık 5G kuvvete maruz kalıyorlar. Peki nedir bu G kuvveti? G Kuvveti, adını kütle çekimi anlamına gelen “gravitational” kelimesinden alır. Bir kütleye belirli bir durumda etki eden hızlanma olarak tanımlanır ve akselerometre ile ölçülür. Daha basit bir ifadeyle, çaycının üzerinde çayların olduğu bir tepsiyi düşürmeden çevirmesi, G kuvveti sayesinde olur. Yani bir cismin herhangi bir yönde, kendisine uygulanan bir kuvvet sayesinde hızlanarak veya yavaşlayarak “ağırlık” değeri üretmesidir diyebiliriz. Bu kuvveti aslında asansöre bindiğimizde hepimiz hissediyoruz. Fakat asansörde hissettiğimiz negatif G kuvvetidir F1 pilotlarının yaşadığı ise pozitif G kuvvetidir. Formula 1 pilotları virajlarda yüksek güce maruz kaldığında, kafa ve kas ağırlığı yaklaşık 5 kat daha fazla hissedilir. Bu durum genelde boyun ve göğüs kaslarına çok fazla kuvvet uygulanmasına sebep olduğu için daha çok o alanlarda ki kasların gelişimine odaklanırlar.
Aynı zamanda çok sıcak havalarda kokpitin iç hacminin dar olmasını da göz önünde bulundurursak F1 pilotları bir yarış içerisinde yaklaşık 3 kg ter boşaltabilirler. Bu durumlarda pilot ne kadar zinde ve kondisyonda olursa o kadar az yorulur ve yarışın ilerleyen turlarında daha az konsantrasyon düşüklüğü yaşar. Bu yüzden de pilotların çoğu Sezon öncesinde kardiyovasküler egzersiz üzerinde çalışırlar.
Bir diğer konu ise beslenme, pilotlar beslenme açısından oldukça düzenli diyetlere sahiplerdir. Son senelerde pilotlar, ağırlıkları daha verimli kullanabilme adına sürekli olarak kilo verme modunda yaşıyorlar. Yarışlardan önce genellikle tavuk ya da balık gibi başka bir protein ile sebze yenir. Ancak bazı pilotlar kendilerine enerji sağlaması için makarna gibi karbonhidratı bol şeyler yemeyi tercih etmiyor değil.
Son olarak Pilotların yarıştan önce ek olarak susamıyor olsalar bile bol miktarda sıvı tüketmesi büyük önem taşıyor. Yarış içerisinde aşırı susuzluk ve kramp olmaması için bu büyük önem taşır. Vücuttaki sıvı ter ile çok ciddi seviyede atıldığı için öncesinde buna hazırlıklı olmak gerekir. Tabi çok eski zamanlarda buna gerek duyulmuyordu çünkü geçmişte pit stoplar yaklaşık 90 saniye sürdüğünden pilot sıvı ihtiyacını da karşılayabiliyordu J. Ek olarak pit stopta ki gelişimin videosunu da aşağıya bırakıyorum.
Siteye giriş için tıklayınız / BetAsus